keskiviikko 26. lokakuuta 2011

2. Moos. 21-22 & Matt. 21:1-22


Pikku vinkki: Jos tipahdat lukuohjelmasta välillä, älä masennu, vaan aloita lukeminen uudestaan sen päivän kohdalta, jossa ollaan. Voit merkitä väliin jääneet päivät vaikka lukuohjelmaasi ja lukea ne vuoden päätteeksi. Tai vaikka et onnistuisikaan lukemaan koko Raamattua tämän projektin puitteissa, opit kuitenkin ihan hirveesti niistä kohdista, jotka luet. :)

2 kommenttia:

  1. Miten 2. Moos. 22:15 pitäisi tulkita?

    VastaaPoista
  2. Tarkoitatko varmasti nyt jaetta 15 vai 16?

    15 - Tässä ei ole kyseessä se, jos vahingossa istuu toisen kissan päälle, vaan eläimen lainaaminen liittyy työntekoon, eli joku härkä tms oli sun pellolla kääntämässä multaa tms. Jos härän omistaja on paikalla, niin luonnollisesti hän on vastuussa elukastaan - paitsi että vuokraa ei kannata ruveta kerjäämään takaisin. Jos taas hän ei ole paikalla, silloin sinä maksat täyden hinnan.

    Jae 16 on ongelmallisempi, ja tuntuu sotivan modernia oikeustajua vastaan. Itse asiassa käsky pakottaa raiskaajan kantamaan vastuun teostaan. Tämä saattaa kuulostaa kauhealta naisen näkökulmasta, joutua naimisiin hyökkääjänsä kanssa, mutta jokainen joka tietää jotain lähi-idän kulttuurista tietää, että morsiamesta pitää maksaa hinta - mitä parempi morsian, sitä isompi hinta. Tämä käsky tekee mahdottomaksi kiertää tämän käskyn ja näin ollen nostaa naisen arvoa. Jos kuvitellaan nainen, joka on menettänyt neitsyytensä avioliiton ulkopuolella - hän on menettänyt arvonsa eikä voi saada enää kunnollisia myötäjäisiä. Tämä laki turvaa siis naisen aseman, ja on osoitus siitä, että Jumala ohjasi kansaansa toimimaan monissa asioissa paljon eettisemmin kuin mitä siihen aikaan ja siinä maailmanosassa oli/on tapana.

    Tämä käsky myöskin paljastaa, että yhdyntä ja avioliitto ovat lähes synonyymisiä, jos tytön perhe suostuu myötäjäisiin, he ovat virallisesti naimisissa. Jälleen laki suojelee naista - hänen perheellään on oikeus päättää olla antamatta tyttöä miehelle, ja silti he saavat kunnolisen korvauksen. Toki hyvin asiansa huolehtiva isä kuuntelee tytärtään tällaisessa asiassa!

    VastaaPoista